Če v iskalnik Google vpišem ’’zavlačevanje’’, potem mi na prvi strani ponudi zadetke, ki so povezani s sodiščem. Povsem pričakovano in tudi otroci znajo zavlačevati na tak način, da bi jih včasih najraje privedli kar pred sodišče.

Tudi Oskar pri tem ni izjema in že pridno trenira to veščino, zraven pa seveda testira Ninine in moje živce.

Misija zavlačevanje se začne že navsezgodaj. Ko se Oskar zbudi, gre takoj v dnevno sobo, prevzame že pripravljeno mleko in se zažene na kavč. Potem pogleda risanke in uživa, kot da se nikamor ne mudi. To je življenje.

Ko sliši ključne besede: ’’Oskar, gremo se zrihtat.’’, se vklopi zavlačevanoritis in reče: ’’kakat me!’’
Ker seveda človek ne more točno vedeti, ali sočloveka res tišči, mu seveda zaupava in ga posadiva na stranišče. Ubogo dete se tam napenja in napreza, seveda brez učinka. A včasih se vseeno kaj znajde v školjki, zato ne moreva vedeti, ali se pretvarja ali ne.

Težava je seveda v tem, da otrok sedi na školjki precej dlje, kot je to normalno, pa tudi časa zjutraj ni ravno na pretek. To ves čas dopovedujeva tudi Oskarju. Njemu se verjetno to zdi zabavno, kot da je na nekem tekmovanju o hitrostnem kakanju. Manjka samo še transparent: ’’Dajmo Oskar, pritisni do konca!’’

Kakorkoli, v vrtec pride seveda z zamudo.

Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da ko zvečer Nina reče: ’’Oskar, gremo se zrihtat’’, fant reče: ’’kakat me’’. Če ne drugega z Nino veva, da Oskar vedno kaka po risankah.

Da o lulanju sploh ne govorim. Fant je včasih že čisto vijoličast v obraz, ker se tako zadržuje, a vseeno ne bo šel na stranišče, dokler ne bo priložnosti za zavlačevanje. Seveda je hitro dojel, da se potem hitro polula in nima več manevrskega prostora, kot pri kakanju. Kakanje je torej najbolj priljubljen zavlačevalni manever.

Priznam, tudi jaz imam zavlačevalni manever. Glasi se takole: ’’Oskar, takoj se pridem igrat, samo še kavo spijem do konca’’. Čeprav v resnici v ustih že čutim kavno usedlino.

Ne bom več zavlačeval s to objavo, kljub temu, da smo obdelali samo kakanje in lulanje, in bom preprosto rekel: ’’konec’’.