Stare tehnike: »vrzi otroka v vodo in se bo naučil«, se ne želim posluževati, že tako marsikje kršim pravila glede vzgoje, tukaj pa jih ne bom.

Najprej poglejmo, kdaj je sploh pravo obdobje, da otrok zna plavati? To je seveda eno tistih vprašanj, ki spada v kategorijo: ali vaš otrok že sam sedi, ali že hodi, ali že vozi kolo itn.

Če na katero od teh vprašanj odgovoriš z: »ne, trenutno še ne«, potem si vsaj malo v škripcih. Hitro se namreč podzavestno začneš spraševati, ali se moj otrok normalno razvija, ali gre vse po načrtu in še marsikaj drugega.

Oskar za enkrat še ne zna plavati. Poglejmo, zakaj ne.

Obiskoval je že Plavalne urice (2x) in Malo plavalno šolo (2x). Ali to pomeni, da me samo lupijo, ali so ti »osnovni« tečaji namenjeni samo privajanju otrok na vodo? Toliko vprašanj, a nobenih pravih odgovorov.

Tudi midva z Nino sva Oskarja na morju želela naučiti plavati, a za enkrat nama še ni uspelo. Tudi, če bi nama uspelo, vseeno želim, da Oskar zna pravilno plavati. Predvsem zato, da ne bo plaval kot jaz, ki verjetno v vodi, med plavanjem izgledam kot napol mrtva želva. Saj na morju vedno priplavam do vodne boje, ki tam nekje označuje konec plavalnega dela, ampak pot do tja je dolga in enkrat na dan, to je moj maksimum.

Veselim se torej dne, ko mi bo Oskar povedal, da je dvakrat plaval do vodne boje, enkrat delfina in enkrat kravl. Važno, da ne bo želva.

Vsekakor upam, da bo znal plavati prej, preden bom jaz od starosti postal samo še kopenska želva.

Še vedno sicer nisem uspel dobiti odgovora za vprašanje iz naslova, kako otroka naučiti plavati? Velike upe polagam na Veliko plavalno šolo in pa da bo voda na morju letos primerno slana za učenje in da bo moj sin dosegel še en pomemben mejnik v svojem življenju.