Že naslov izgleda precej resno, kakšna bo šele vsebina? Ali se nam obeta prva resna objava?Glede na to, da živimo v Sloveniji, bo vse skupaj verjetno izpadlo smešno.

Pomoč ob rojstvu otroka

Včasih so bili menda novopečeni starši deležni paketa, ki je bil namenjen nakupu opreme za novorojenca. Seveda je to preveč enostavno. Dajmo zakomplicirat!

Najprej poglejmo kdo so upravičenci in kakšen znesek vam pripada.

Pravica do pomoči je nastavljena na 6. plačilni razred in znaša 64 % povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana. Tukaj nekje med temi številkami sem se že izgubil in sploh ne bom poiskušal izračunati koliko to je.

Obstaja tudi uveljavljanje pravice do pomoči ob rojstvu otroka. Le-ta znaša okrog 300 €. Bruto? Neto? Glede na število družinskih članov? Nadstropje v katerem živiš?  Sem prebral nekaj členov, kako pridobiti pomoč. Nisem prišel daleč.

Pravice do dopusta

Velika ”sreča” v nesreči je, da je žena brezposelna in na dopust lahko kar pozabi. Če bi bila zaposlena in bi želela uveljavljati različne možnosti dopusta, bi verjetno potrebovala svetovalca in klasičen dopust, da bi prišla do ustreznega porodniškega dopusta.

Kaj pa očetovski dopust?

Menda mi pripada 15 + 75 dni. 15 dni plačanega in 75 dni neplačanega. Do tukaj vse jasno. Gremo zakomplicirat. Prvih 15 dni moram porabiti v prve pol leta po rojstvu otroka, izjemoma do enega leta. Drugi del, torej 75 dni pa do tretjega leta starosti. O svoji nameri moram obvestiti tudi center za socialno delo in predložiti obvestilo porodnišnice o rojstvu otroka.

Verjetno je bil tale blog izguba mojega in vašega časa. Še preden smo prišli do konca objave se je morda že kaj spremenilo. Kar ste prebrali je tako verjetno čisto zavajanje.