Zdaj pa 10x na glas hitro preberite ta naslov, da ogrejete svoja usta in možgane. Ne saj ni potrebno, vas bo že ta objava malo ogrela.

Začetni stavek tokratne objave bi lahko povedal tudi Oskarju, da bi preveril, koliko me zares posluša in upošteva. To verjetno ni namerna manipulacija, vendar bi od njega pred opravljanjem te naloge zagotovo dobil še vsaj naslednja vprašanja:

  • “Zakaj manipulacije?”
  • “Kaj so manipulacije?
  • “Kaj so rekreacije?”
  • “Zakaj 10x?”
  • “Zakaj ti tega ne ponoviš?”
  • “Zakaj moram jaz to?”
  • “Zakaj mami ne sprašuješ takih stvari?”

Na koncu bi šla ta vprašanja tako daleč, da bi Oskar zmanipuliral mene in ne bi nikoli sploh začela te igre oz. testa.

To je samo primer, kako se vsakodnevno dogajajo manipulacije med staršem in otrokom. Me pa po drugi strani preseneča, kako Oskar rad obiskuje svoji obšolski dejavnosti – plavanje in atletiko. Imam namreč občutek, da ko se gre za te dve stvari sploh nič ne ovinkari in manipulira. Skoraj vsak dan me vpraša, ali je danes na vrsti dan za rekreacijo in tudi vsakič, ko ga vprašam, ali se veseli tega, je odgovor pritrdilen.

Vse to je seveda zelo pohvalno, a me skrbi, da se za vsem tem ne skriva kakšna golobja manipulacija. Ja, prav ste prebrali golobja in ne globja. To metodo so uporabljali kakopak na golobih, ki so jih želeli zmanipulirati do te mere, da so pomembna sporočila prejemnikom dostavljali hitreje kot manj pomembna sporočila.

Ok, naj vam povem, da je zadnji odstavek izmišljen. Gre za slabo zavajanje ali manipulacijo. Sem rekel, da vas bom malo ogrel.

Vrnimo se nazaj na otroka. Otroci želijo početi tisto, kar ustreza samo njim. Zate se hitro naučijo manipulacije, zavajanja, laganja in podobnih grehov. Seveda ne znajo še potegniti meje in takrat se moramo izkazati starši, da jim povemo kaj je prav in kaj narobe. Sploh ne vem, kaj točno sem hotel povedati, očitno sem zmanipuliral še samega sebe.