Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Manipulacija med otroki in starši

Med otroki in starši ni vedno vse z rožicami postlano. Ena izmed nevšečnosti je tudi to, da nas znajo otroci vrteti med prsti. Dajmo še mi njih! To bi bil lahko konec objave.

Ravno včeraj sem se spet zavedel, da sem postrešček svojemu otroku:

Oči, a mi pripraviš risanko?
Oči, a zamenjaš risanko?
Oči, žejen sem.
Oči, a se greva igrat?

Pri vseh teh vprašanjih me gleda kot majhen kužek, jaz pa samo kimam in ga strežem. A imperij že čez nekaj ur vrača udarec!

Oskar, a mi prižgeš televizijo.
Oskar, a mi prineseš daljinec?
Oskar, a mi prineseš knjigo iz spalnice?
Oskar, a mi skuhaš kavo?” … tole je za zdaj samo v moji glavi.
Oskar, a mi prineseš telefon?

Tudi jaz sina gledam kot majhen, a star kužek. A zgodi se bolj malo. Takrat začnem cepetati z nogami in cviliti kot podgana. Potem me otrok uboga. Kaj pa takrat, ko ne uboga? Takrat spet imperij vrača udarec!

“Oskar, če mi ne prineseš knjige, zvečer ne bo risank / pravljice / se ne bom s tabo igral.”

Kruto vem, a ker sem starš, si včasih lahko privoščim kaj takšnega. A tudi otrok zna vrniti udarec!

Oči, prav, potem pa ti ne dam piškota!

To je zame sicer dobro, ker si ne želim postati majhen, star in debel kužek. A vseeno se obnašam, kot da sem čisto nesrečen, ker ne bom dobil piškota. Pa smo spet pri tem, kdo manipulira s kom.

Previous

Misija: nakup otroškega kolesa

Next

Kaj se je dogajalo zadnjih sedem tednov?!

2 Comments

  1. Uri

    Podobnih misli sem sam v zadnjem casu, ker sta fanta zdaj dovolj stara, da lahko pomagata in dolocene stvari naredita sama. Pa je kljub vsemu stalna borba kako ju prepricat, da sta zdaj pa ze dovolj velika in jima ni potrebno vsega k riti prinasat. In seveda protiusluge, ki si jih tako lepo opisal.

    Globoko v meni se je zasidrala izjava, ki sem jo nekje enkrat prebral o vzgoji, da je potrebno bit odlocen in pravicen. Ce se nekaj zmenimo, potem se je treba tega drzat. In to naj velja tako za otroka, kot za starsa. Tega se poskusam vedno drzat in kadar pride do sprememb se opravicim, razlozim situacijo in ponudim zamenjavo (za kaksen drug dan) ali nadomestilo. Se pravi, da bi na lastnem primeru pokazal, kako se stvarem streze. Pa nimam obcutka, da mi povsem uspeva tisti rek, ki pravi da je lastni vzgled najboljsa metoda, ki zaleze vec kot katerakoli beseda. Mogoce pa pricakujem rezultate prehitro in bo treba pocakat se nekaj let.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén