Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Misija: nakup otroškega kolesa

Misija. Se mi zdi, da je pri nas vse misija. Misija gremo v vrtec, misija gremo na stranišče, misija oči bi rad v miru popil kavo. Manjka samo še Tom Cruise s svojo misijo nemogoče.

Misija nakup otroškega kolesa. Oskarju sem od jeseni pa do konca januarja 75x omenil, da bomo šli pogledat kolo zanj. Poskušal sem na različne načine, da bi v njem vzbudil strast do teh prevoznih sredstev. Ni mi uspelo.

Vsake toliko časa se je sam usedel na kakšno kolo. Kar lahko vidite na zgornji sliki. Ok, sicer to ni kolo, a je precej blizu.

Pred dvema tednoma pa sva kar zakorakala v eno izmed trgovin s športno opremo in se suvereno podala na oddelek s kolesi. Oskar je bil navdušen! Kljub temu da kolo ni bilo njegove najljubše barve – modre, je vseeno splezal nanj in se začel voziti po trgovini. S pomožnimi koleščki, da ne bo pomote.

“Drvela” sva med policami, se zaletavala v druge artikle in ljudi, skratka noro sva se zabavala.

Ko potrebuješ prodajalca, ga seveda ni od nikoder, Oskar pa je že poudarjal, da tole kolo pa morava kupiti. V meni se je seveda takoj oglasila gorenjska duša, ki je preprečila nakup novega, precenjenega kolesa. Še dobro da ni bilo prodajalca v bližini.

Oskarja sem komaj izvlekel iz trgovine, kar me je navdajalo z upanjem, da bo nakup rabljenega kolesa mala malica. Seveda sem se motil.

Na spletu mi je uspelo najti oglas za primerno kolo. Vendar mi ga prodajalec ni želel prodati. Ni mi želel povedati, kam lahko pridem po kolo. Enako se mi je zgodilo tudi z drugim prodajalcem. Mogoče je to kakšen nov trend?

V tretje gre rado. Z Oskarjem prideva na dogovorjen naslov in takrat se misija nakup otroškega kolesa pravzaprav šele začne.

Oskar je rekel, da tega kolesa ne bo imel, zato je šel pod bližnje drevo in rekel, da tega kolesa noče. Seveda me je s tem spravil v neprijeten položaj in ob obilici besed in joka je potem iz hiše prišla vsa družina. Lastnik hiše je Oskarju ponudil možnost, da si ogleda njegov traktor, če najprej preskusi kolo. Na navaden dan bi za takšno nagrado naredil karkoli, na ta dan seveda ne.

10 minut kasneje.

Oskar se je za 1,43 sekunde usedel na kolo, da sem lahko v 1,27 sekunde ocenil, da bo kolo morebiti primerno zanj.

Kupila sva kolo, pogledala traktor in odpujsala domov.

Enkrat sva se že peljala z njegovim novim, rabljenim kolesom. Misija učenja vožnje s kolesom se lahko začne!

Previous

Pogovor ob kavi z 42-mesečnikom

Next

Manipulacija med otroki in starši

2 Comments

  1. Uri

    Ce bi imel samo enega sina bi predlagal poganjalcek, ker ga je starejsi sicer uporabljal nekje do 4. leta, vendar pa se je ze pri drugem letu zacel uciti na mini kolesu s pedali in brez kolesckov (kot sem se recimo ucil jaz – najprej z dvema, potem z enim in koncno brez). K sreci smo obe kolesi dobili v dar, tako da je bil ta del lazji. Malo vecje kolo smo rabljeno kupili ko je dopolnil 6 let, ki ga zdaj, leto in pol kasneje se uporablja.

    Mlajsi, ki je podedoval tako poganjalcka, kot mini kolo, pa pri petih ne kaze zanimanja, da bi presedlal na mini kolo. Ravnotezje je se vedno ptevelik zalogaj.

    Kar sem se naucil iz tega je, da so otroci med seboj zelo razlicni, kljub temu, da imajo teoreticno in prakticno enake priloznosti/rekvizite in pristop k vzgoji. Za konec pa lahko recem to, da bos energijo, cas in vcasih tudi denar, preccej bolje porabil, ce poskusas povecini ti sledit otroku, kot pa obratno. Se pravi opazujes kaj ga najbolj zanima in ga potem pospremis in podpres v tisto smer. Drzi, da nekateri otroci pogosto menjajo zanimanje in nima smisla nabavit celotne (nove) opreme, ce eno zimo pokaze zanimanje za smucanje, nakar se naslednjo zimo ohladi in zdaj bi on pa drsal na ledu ali igral hokej.

    Seveda je sreca popolna, ko se tvoja nagnjenaj in zanimanja pokrijejo z njegovimi, po drugi strani pa je toliko tezje slediti zeljam o podrocju, ki tebe ne zanima ali ti je povsem nepoznano. Se mi zdi, da je bila to najvecja hiba vecine starsev pretekle generacije. Medtem ko nasa generacija morda prevec skusa ustreci in prehitro skoci v globoko vodo, ko otrok pokaze le bezno zanimanje za neko stvar. Zmerno in pocasi se dalec pride. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén