V prejšnji objavi sem (spet) razmišljal o tem, kaj bo Oskar postal, ko odraste. Morda pa bo postal poklicni smučar, sem se spraševal in obljubil, da v tokratni objavi povem, kaj je na tem.

Preden postane poklicni smučar, more postati smučar in preden postane smučar, se mora naučiti smučati. Res sem pameten, da sem se domislil vsega tega.

In ker sem tak veleum, sem otroka poslal v smučarsko šolo. Pravzaprav, ga nisem jaz, ampak to zdaj sploh ni pomembno.

Ker živimo 10 minut vožnje od Krvavca, je prav, da se Oskar nauči smučati. Brez vsiljevanja je z največjim veseljem prvi dan oblekel kombinezon in ostalo opremo in se z neznanimi ljudmi podal na snežne dogodivščine.

1. dan. Pričakoval sem, da bo s tečaja prišel popolnoma izčrpan in da mi bo komaj uspel povedati, kako je bilo, in bo želel samo spat. Prišel je še bolj poln energije, kot je odšel, edino povedal mi je pa res bolj malo.

2. dan. Vse enako kot prvi dan, s tem, da sem le uspel izvedeti nekaj podatkov, ki kažejo na to, da je morda res bil na smučanju:

– pojedel je en sendvič,
– stresel je vse oreščke po tleh,
– rokavico si je potisnil tako globoko v usta, da je malo bruhal (zakaj je to naredil, nisem uspel izvedeti).

To je vse, kar sem uspel izvedeti.

3. dan. Oskar je šel po tečaju takoj spat, opazil sem tudi, da ima na rokavici luknjo. Zakaj? Bil je tako lačen, da si je želel poglodati prst. Kaj počnejo na tem tečaju??

To je vse, kar sem uspel izvedeti.

4. dan. Pravi, da se spuščajo vedno višje in hitreje, da se zna že ustaviti, uporabil je tudi izraze, ki meni, neveščemu smučanju, niso pomenili kaj dosti. A bil sem ponosen, da tako rad hodi na smučanje in da se tudi kaj koristnega nauči, ne samo, da se hrani s sendviči in rokavicami.

5. dan. Mini tekmovanje, domov je prinesel tudi medaljo. Oskar je bil navdušen. Nina je bila navdušena. Jaz sem bil navdušen. Ves ožji in širši družinski krog je bil navdušen.

Skratka, bili smo tako navdušeni, da smo ga poslali in nadaljevalni tečaj smučanja. Ko ga opravi, bo zagotovo vsaj kdo navdušen.

Malo manj sem sicer navdušen, da nas v četrtek (spet) zapirajo, tako da bo opravil samo 3-dnevni tečaj. Vseeno bo s tem še za tri dni bližje statusu smučar. In kaj pomeni ta status? Oskar bo z Nino in njeno družino lahko odšel na pravo smučanje, jaz pa bom tisti dan prost in v miru delal stvari, ki jih počnejo starši, ki nimajo dela z otrokom.

Kaj naj sploh počnem takrat? Morda lahko berem knjigo, ki sem jo napisal. Sicer poznam vsebino, če sem jo sam napisal, ampak vseeno lahko podoživim zabavne trenutke. Če bi se tudi ti malo zabaval/a, govorim o knjigi Nov status: očka.