Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Zakaj otrok med tednom spi dlje?!

To ni vprašanje, to je pravzaprav klic v sili! Kako je to mogoče? Kater pravljični lik otroku pove, da naj med tednom spi čim dlje in za vikend čim manj?

Tole spodaj je povprečna ura Oskarjevega tedenskega vstajenja:

ponedeljek: 6:50*
torek: 6:59*
sreda: 6:48
četrtek: 7:01*
petek: 6:54
sobota: 6:13
nedelja: 6:17

* otrok se ne zbudi sam od sebe, ampak ga prebudi Nina

In tole spodaj je pet metod, ki ne delujejo, da bi otrok med vikendom spal dlje:

1. Poln želodček
Prva logična rešitev se mi je zdela, da če bo otrok zvečer pojedel veliko, bo spal dlje. Želodček bo poln in vesel, kar pomeni, da se otrok ne bo zbudil zaradi lahkote.

Z Nino sva poskusila z različno hrano, ki naj bi optimalno napolnila želodček in pomagala, da bo otrok spal dlje. Do zdaj ni pomagala še nobena.

2. Kasnejši odhod v posteljo
Oskarjeva normalna ura za v posteljo je bo 19:50. Ta termin sva prestavila najprej na 20:15, nato na 20:30, včasih tudi na 20:40, a nič ne pomaga. Ura vstajenja se ne spremeni.

3. Utrujen otrok
Otroka smo gnali že v hribe, prehodili smo celo soseščino, se igrali do nezavest itn. Skratka z Nino sva ga poskušala čim bolj aktivirati, da bo zvečer samo padel v posteljo in spal vsaj do zgodnjega dopoldneva. Uspešnost te metode je nična.

4. Srečen otrok
Oskarja sva poskušala razvajati na vse možne načine. Najprej malo risank, ki jih gleda najraje, potem mleko ogreto na njemu želeno temperaturo, pravljica po njegovem okusu. Skratka, pravi mali otroški wellness večer. Uspešnost te metode je mizerna.

5. Kombinacija vsega
Ko nimaš več idej, poskusiš vse. Seveda je jasno, da je kombinacija vseh elementov, napisanih zgoraj precej utrujajoča. Zlasti za starše. In samo za starše. Uspešnost te metode: jaz zaspim takoj, Oskar nekoliko kasneje, ampak to sploh ni pomembno, pomembno je, da vstane ob svoji običajni, torej prezgodnji uri.

Zadeve sem želel še dodatno raziskati, zato sem preveril, kaj se dogaja med tednom. Zato sem preveril, kaj za vraga otrok počne v vrtcu, da potem med tednom spi, v večini primerov toliko časa, da ga mora Nina celo zbujati.

Oskarju sem celo rekel, da ima naslednji dan vrtec (čeprav je bila na sporedu sobota), da bi s tem podaljšal njegov spanec. Metoda je bila neuspešna.

Razmišljam o tem, da bi spalnico pobarval na črno, iz sobe odstranil ure in koledarje. Vendar se mi zdi, da bo vse to beljenje zaman.

Previous

Nevarnost, ki preži na otroke

Next

Kam za prvomajske praznike z malčkom?

2 Comments

  1. Ni nekih znanstveno uspešnih metod za uravnavanje spanca malih pošasti. 🙂 Edina stvar na katero se lahko zaneseš je Murphy – če se staršem zjutraj nekam mudi, si bo žverca vzela svoj ljubi čas in odsmrčala še kako dodatno minuto. Takrat ko imajo starši ves čas na svetu in bi radi použili kako dodatno minuto spanca, bo žverca pokonci ko je zunaj še mrak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén