Že res, da so se letošnji prvomajski prazniki ravno iztekli, a mene že zanima, kam bomo šli naslednje leto, glede na to, kaj vse se je dogajalo letos.

Osnovni namen je bil, da gremo nekam, kjer bo lahko Oskar užival v vodnih dogodivščinah. Midva z Nino sva namreč že pred odhodom vedela, da naju ne čaka brezskrbno poležavanje. Vseeno sva si privoščila vsaj to, da sva izbrala destinacijo po svoji izbiri. Vsaj to. Morda se vam to ne zdi nič posebnega, a glede na to, da je Oskar v teh tednih na vrhuncu muhaste faze, je to že pravi luksuz. Če bi njega vprašal, kam gremo, bi pogovor potekal nekako takole:

Jaz: Oskar, ali gremo za prvomajske praznike na Ptuj?
Oskar: Ne!
Jaz: Ali gremo v toplice, ki imajo veliko vodnih bazenov?
Oskar: Ne!
Jaz: Kaj pa, če gremo v Egipt?
Oskar: Kaj je Egipt?
Jaz: To je kraj, kjer so piramide.
Oskar: Kaj so piramide?
Jaz: To so taki veliki trikotniki, kjer so bili pokopani faraoni.
Oskar: Kdo je bil pokopan?
Jaz: …

In smo šli na Ptuj.

Zakaj na Ptuj? Z Nino tam še nisva bila, tudi toplice so tam, skratka zabava za vso družino. To se sliši tako pomirjujoče. Zabava za vso družino. Ok, vrnimo se v realnost.

Pot je bila lahka, nič prometa, Oskar je spal, z Nino sva uživala v glasbi. Kako pomirjujoče.

Najprej smo se ustavili pri našem, najetem apartmaju, da smo razpakirali svoje stvari. Potem pa se je zataknilo. Naši gostitelji so imeli na vrtu velik peskovnik in polno otroških igral, zato Oskar seveda ni želel raziskovati Ptuja.

35 minut prepiranja na kratko: malo dretja, veliko joka, potem pa smo šli raziskovat Ptuj. K sreči na enem od trgov potekajo gradbena dela, tako da je Oskar lahko gledal bagre in ostalo mehanizacijo, midva z Nino pa lepote našega najstarejšega mesta.

Potem smo odšli na grad. Od vseh stvari, ki jih lahko občuduješ na gradu, je Oskarja zanimal samo pajek, ki je lezel po naši mizi. Tudi mene je začela vedno bolj zanimati, saj se mi je nevarno približeval. Zato smo šli.

Oskar seveda ni želel nazaj k apartmaju, a ko sva mu omenila peskovnik, se je pognal po ulicah Ptuja, kot da je na osvajalskem pohodu.

Naslednji dan nas je čakala glavna atrakcija našega potovanja: kopanje. Oskar je zadevo vzel zelo zares, saj niti po 5 urah ni želel iz vode. Malo se je že začel spreminjati v morsko deklico. Razmišljal sem, če stopim do reševalca, da mi posodi ribiško mrežo, da to bitje spravimo iz vode.

Uporaba ključne besede »peskovnik« je pomagala, da smo človeka-ribo spravili na suho. Po 20 minutah prigovarjanja, da ne bo kdo mislil, da je šlo zlahka.

Kljub temu, da niti ene kave nisem spil v miru, so bile letošnje prvomajske počitnice super. Na poti nazaj sta se Nina in Oskar del poti peljala z vlakom. Zdaj je fant nekoliko v dvomih, ali si želi postati morska deklica ali strojevodja.