Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Z otroci na morju – užitek ali trpljenje?

Če bi želel naš letošnji dopust združiti v en stavek, bi lahko napisal: nsdn c)”# veg3rhgn ubvi rrtgh 9&%$&/ #fnigfbmlvmo. Kaos bi lahko rekli temu. Zakaj? Berite dalje …

Če ste brali mojo lansko objavo 30-dnevni oddih z malčkom na morju, vam lahko povem, da se letos ni začelo tako. Pravzaprav se je začelo, kot da smo izkušeni dopustniki, ki pogosto odhajajo na pot.

Jutro pred odhodom smo zapakirali vso prtljago. No, jaz sem poskrbel samo za svojo, Nina pa za svojo in Oskarjevo. Še preden smo zapustili domačo vas, je Oskar že spal v svojem sedežu. Popoln začetek bi lahko rekli.

Letos smo bili bolj pogumni, saj smo zraven povabili družbo. Par z dvema otrokoma. To je pomenilo, da bomo bivali v mobilni hiški z otroci starimi 1, 2 in 3 leta. Ali bomo zmogli vse to, bomo lahko spili 1,2 ali 3 piva vsak večer? Poglejmo dalje.

na-morju

Z drugim parom smo se dobili v Poreču. Oskar je obvezno potreboval moder sladoled, in ker smo imeli žepe polne kun, smo si privoščili še kosilo v središču mesta. Morda se nekaterim že prikazuje naslov: “Šokantno, slovenski gostje za skromno kosilo plačali pravo bogastvo!”.

Seveda temu ni bilo tako, to kar pogosto piše v medijih sploh ni res, kar se tiče hrvaških cen in neprijaznosti osebja. Cene so bile v povprečju nižje kot v slovenskih trgovinah in lokalih, pa tudi osebje je bilo ne samo v povprečju, ampak vedno zelo prijazno. Morda sem jih jaz tako očaral s svojo prisotnostjo? .. Ker je to moj blog, lahko sanjarim o tem.

Preidimo k bistvu. Dopust na morju s triletnikom.

Prednosti:

 • otrok neizmerno uživa v vsakem trenutku,
 • otrok lahko spi skupaj z drugimi otroci v isti postelji,
 • otrok spoznava morje, sončne kreme, morske živali, Nemce in Italijane,
 • otrok se hrani z nezdravo hrano in nihče ne kaznuje,
 • starši lahko zvečer spijejo samo toliko pijače, da drug dan ni mačka (to je pravzaprav slabost, ker to pri meni pomeni 1,66 piva),
 • starši se naučijo strpnosti, ker pri treh otrocih je vsaj 33,3 % možnosti, da vsaj enemu otroku nekaj ne bo všeč in bo jokal,
 • starši se naučijo tolerirati trmo drugih otrok.

Slabosti:

 • ker otroci ponoči spijo skupaj, je spanja bolj malo, saj hitro noga enega otroka pristane na glavi drugega otroka (ostali deli telesa so k sreči še vedno na svojem mestu),
 • otroci se derejo na plaži ob osmih zjutraj,
 • otroci se derejo v kampu čez cel dan,
 • otroci včasih lulajo sredi plaže,
 • otroci včasih kakajo sredi plaže.

Prednosti dopusta z otroci na morju je torej “bistveno” več kot slabosti. Kljub temu, da smo se odrasli bledih obrazov že 2. dan našega dopusta spraševali, kako bomo zmogli, lahko rečem, da se že veselim našega naslednjega dopusta … čeprav morda ne bomo vzeli vseh otrok s seboj .. ali pa jim najamemo ločeno mobilno hiško.

Previous

Predšolski otrok v naravnem okolju

Next

Vrnitev v Plavo laguno, mislim v živalski vrt

6 Comments

 1. Uri

  Ti si malo mlajši, pa me zanima ali se spomniš, da bi bil v otroštvu tako glasen? Jaz se namreč ne, ali pa mi vsaj niso dovolili. Enkrat sem namreč slišal komentar mlade mamice, da smo bili otroci pred nekaj desetletji enaki, le da nam ni bilo dovoljeno biti tako glasen, zbirčen in neubogljiv. Tradicionalna vzgoja pač.
  Ne vem, ali se vsaki generaciji zdi, da je mladina bolj zblaznela, kot je bila naša generacija…
  Sam ne pijem alkohola, pogrešam pa več miru. Otroški glasovi so z namenom preživetja ustvarjeni za to, da prikličejo pozornost staršev. V moderni družbi ni toliko nevarnosti, kot je bilo v jami in gozdu, pa se mi zdi količinsko res preveč.

  • Glede na to, da sem bil precej tih otrok, zagotovo nisem bil glasen. 🙂 Se pa spomnim, da so bili nekateri otroci kar precej.
   Tudi glede trenutne generacije in nevarnosti se popolnoma strinjam. Ne vem, kaj nas je pripeljalo do takšnega stanja.

    • Uri

     Odličen intervju. Imam namreč dva takšna fanta (5 in 7), ki jima od prvega leta razlagam zakaj ne. Res da zdaj že počasi globlje razumeta te razlage, še vedno pa moram včasih hudo omenjit ali vzet privilegije (Netflix, YouTube, tablica, Playstation), da se zavesta resnosti situacije. Sploh starejši je mojster manipulacije, distrakcije in alternativnih predlogov. Hudo naporno od rojstva.
     Moram pa rečt da se zelo trudim upoštevati nasvet iz knjige Jasperja Juula, da vedno, ne glede na situacijo in moje ali njegovo čustveno stanje, ponudil možnost toplega objema ali crkljanja. Ugotovil sem da je zelo pomembno, da otrok ve, da ima vedno to možnost v trenutku krize, ne glede na to kako jezen sem nanj ali kaj je naredil.

   • Uri

    Spodnji intervju namigne, da je problem v starših, ki so bili napačno vzgojeni. S tem mislim da so njihovi starši uporabili napačen oz. neprilagojen pristop potrebam in karakterju posameznega otroka. Včasih je bilo več nekih zelo splošnih in rigidnih pravil vzgoje, ki so delovali le na določenem odstotku otrok. Ostali smo tako ali drugače trpeli doma ali v šoli ali oboje. Jaz sem bil kar ubogljiv in prilagodljiv, vendar me je čustveno to kar veliko stalo. Verjetno me je zato gnalo ven iz domovine in v svet, kjer še vedno živim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén