Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Oči, kaj so to tamponi?

Odkar Oskar govori, sprašuje vse, kar mu pade na pamet. Ni mi težko odgovoriti, kako se oglašajo živali, kateri avto se je pripeljal mimo naju, kaj najraje pijem itn. Kaj pa, ko me vpraša nekaj bolj “resnega”?

Predvsem zadnji teden ima navado, da sprašuje takšne stvari, ki potrebujejo nekoliko več pozornosti pri izbiri besed. Začnimo kar z očitnim.

Oskar: “Oči, kaj je tista škatlica?

Ko sem zagledal, na katero škatlo kaže, sem vedel, da se mi ne piše nič dobrega.

Jaz: “To so tamponi. Od mami.

Oskar: “Zakaj pa jih rabi?

Hrček v moji glavi že intenzivno razmišlja, kako naj mu odgovorim, da ne bo preveč vrtal naprej.

Jaz: “Enkrat na mesec ji teče kri iz tam, kjer lula.

Oskar je bil nekaj sekund tiho. Zdelo se mi je, da moj odgovor ni bil “pravilen.”

Oskar: “Zakaj pa?«

Jaz: “Ženske imajo tako telo, ki enkrat na mesec spušča kri.

Ko sem to izrekel, sem takoj ugotovil, da je bil to precej laičen odgovor, ki bo zagotovo zahteval še dodatno razlago.

Oskar: “A to kaj boli?

Bil sem vesel, da mi je postavil vprašanje, na katero bom znal bolje odgovoriti.

Jaz: “Včasih malo boli, ampak to ni nič tako hudega. Tako kot si ti včeraj krvavel iz nosu in si se samo malo neprijetno počutil.

Vedel sem, da najin pogovor posluša tudi Nina, zato sem moral paziti, da nisem rekel kaj takšnega, kar bi lahko ujezilo ženska čustva.

Oskar je seveda vrtal še naprej: “Oči, kako pa mami potem lula, če ji tam teče kri.

Na tem mestu pa sem izkoristil klasičen starševski manever in rekel: “Kar vprašaj mami, kako je s tem, ti bo ona znala najbolje razložiti“.

Zdaj pa samo čakam, da mi bo Nina vrnila in bo Oskar nekega dne pritekel k meni in me vprašal: “Oči, zakaj je lulček včasih majhen in včasih velik?“.

Previous

Kaj sem se naučil od svojega sina?

Next

Kako otroka pripraviti na zobozdravnika?

3 Comments

 1. Uri

  Uh, to so situacije v katerih se lahko hitro znajdes na tankem ledu ali celo zivem pesku. 🙂

  Osebno stremim k iskrenosti, tezava pa je jasno v tem, da vsekakor ni enostavno razlozit dolocene stvari z besedami in na nacin, ki ga bo majhen otrok lahko razumel. Jaz imam se dodatno tezavo in sicer jezik. Jaz z mojima fantoma govorim slovensko, ona dva pa me ogovarjata po spansko, ker zivimo v spansko govorecem okolju. Jaz spansko razumem precej, govorim pa bolj malo in v zadnje pol leta mi starejsi (7 let) vcasih rece, da ne razume. In najprej ne vem ali ne razume intelektualno ali ne razume, ker ne pozna pomena besede. In potem razlagam malo po spansko, malo po slovensko, da prideva skupaj. Vcasih pa se preda in je zadovoljen z delno razlago.

  Zame je bil to vedno izziv, ki sem ga sprejel tako v zivo, kot v poljudnih clankih, kjer sem tehnicne stvari predstavljal laicnim bralcem. Mi pa veccjezicne situacije vcasih predstavlj kar nepremostljivo oviro.

  Imam pa starsi danes internet, kjer se najdejo bolj ali manj uporabni nasveti kako dolocene teme razlozit otroku, da ne bosta na koncu oba slabe volje in polna frustracij. 😉

 2. Uri

  *Ups, vidim zdajle, da sem v zadnjih dveh odstavkih izpustil par crk, za kar krivim mojo nezanesljivo tipkovnico. Se oproscam. EDIT funkcije pa ne najdem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén