Čas se za nove izobraževalne minutke.

Ugotovil sem, od kod se prikradejo simptomi nosečnosti pri moških. Za to so odgovorne ženske, a pojdimo lepo po vrsti.

Znanstveniki so ugotovili, da se možgani moškega spreminjajo z napredovanjem nosečnosti pri partnerki. Ali to pomeni, da takrat postajamo pametnejši? Žal ne. Na Harvardu so ugotovili, da v tem času pri moških prihaja do dveh pomembnih hormonskih sprememb. Žal se zniža raven testosterona, zviša pa se raven prolaktina, ki pri ženskah spodbuja nastajanje mleka. Pa pri moških? Mleko se ne bo pojavilo, se pa zmanjša spolna želja.

In še najpomembnejše odkritje (vsaj zame). Ženske menda v nosečnosti oddajajo feromone skozi kožo in žleze znojnice. Zaplet nastane, ker moški te zadevščine nekako vežemo nase in to nas nezavedno pripravlja na očetovsko vedenje. Vse to vpliva tudi na sindrom “namišljene nosečnosti”, ki ga raziskovalci opažajo pri bodočih očetih po vsem svetu. Nosečnice tako na nas prenašajo svojo nosečnost, ki lahko povzroči, da se številke na tehtnici tudi pri nas višajo, in pa da začnemo “gnezdit” (postanemo obsedeni s pleskanjem otroške sobe, z izdelovanjem otroškega pohištva itd.).

Znanstveniki so tudi dognali, da se največja hormonska sprememba pri moških zgodi v dneh pred porodom. Takrat se namreč raven prolaktina dvigne za okoli 20 odstotkov, raven testosterona pa upade za okoli 33 odstotkov. Zaradi teh sprememb očetje tudi bolje slišijo otroški jok in se nanj bolj čustveno odzovejo, kot neočetje. Raven hormonov se začne spreminjati, ko otrok dopolni šest tednov in se povrne v normalno stanje do takrat, ko otrok shodi. Torej je od mojega sina odvisno, kdaj bom spet pravi moški.

Torej, ženske imajo vpliv na moške možgane. Kaj pa moški? Lahko vplivamo na nosečnico, ne da bi sploh kaj naredili? To bom pa raziskal naslednji teden.