Ne dolgo nazaj sem v objavi Vpliv risank na otroka pisal o tem, kako risanke, ki jih gleda Oskar predvsem negativno vplivajo nanj. V zadnjih dneh pa sem opazil, da Oskar dela nekatere stvari, ki se jih je očitno naučil od naših mačk.

Če mislite, da se Oskar hrani z mačjimi briketi, vas lahko pomirim, da tega (še) ne dela. Že res, da nekateri briketi dobro dišijo in še mene zamika, da bi kakšnega poskusil. Brez skrbi tega (še) nisem naredil.

Sem pa opazil neko podobnost med mačkom in otrokom, kar se tiče hranjenja. Kadar imamo za malico na primer pico, Oskar vzame kos pice, jo namoči v kečap in potem poliže samo kečap. Pica je torej samo nadomestilo žlice. Včeraj pa sem opazil, da Jojo (maček) poliže samo omako iz mačje hrane, ostalo pa pusti. Glede na to, da Oskar in Jojo nikoli ne malicata skupaj in da Oskar nikoli pozorno ne spremlja, kako se Jojo hrani, vem, da se prehranjevalnih navad Oskar ni naučil od mačka. Ali ima v sebi kakšen mačji gen?

Oskar se včasih igra tako, da leži na tleh in z roko odriva igračo od sebe. To počne toliko časa, dokler mu igrača ne uide predaleč, potem pa leži kar tam, na tleh in čaka, če se bo kaj zgodilo. Na tem mestu mi verjetno ni treba poudarjati, da Jojo počne isto.

Tudi od naše druge muce Pegy pobira navade. Pegy je taka, da hoče na vsak način sedeti v človeškem naročju. Ves čas se smuka okoli nog (kot maček okoli vrele kaše) in samo čaka, da ti skoči v naročje. Ker je Pegy zelo kosmata žival, je tudi tvoje naročje kmalu kosmato, zato nisem vedno navdušen nad tem, da imam v naročju muco.

Oskar ima še vedno pogosto navado, da če se usedem na računalniški stol, da pride do mene in na vsak način želi splezati k meni. Edina prednost je ta, da Oskar ne pušča dlak.

Ko je bil Oskar še dojenček, sta se ga Jojo in Pegy precej izogibala. Zadnje čase pa mu dovolita, da ju poljublja in prenaša kot vreči sena. Se mi zdi, da so med seboj stkali neko mačjo vez. Morda pa ga zmanipulirata in mu bodo pa v naslednjih dneh res zadišali mačji briketi?!