Kratek odgovor je: da. A poglejmo malo podrobneje, kako je to možno doseči.

Za nosečnico je zelo pomembno, da v zadnjem trimesečju zaužije dovolj omega 3 maščob. To lahko pozitivno vpliva na povečanje otroške inteligence, pa tudi zmanjšuje nastanek nevroloških obolenj.

Nosečnica naj bi torej jedla lososa, skuše, sardine, ostrige, jajca, mleko in nekatere mlečne izdelke. Prav pa pridejo tudi semena chia, konopljino in laneno olje. Morda je na tem mestu dobro omeniti, da ni potrebno, da zaužije vse to na enkrat.

Na zdravje otrokove inteligence naj bi vplival tudi L-karnitin. Le-ta nastaja v jetrih in ledvicah in po zaužitju potuje preko krvno-možganske pregrade neposredno v možgane, kar izboljšuje njihovo delovanje in jih tudi ščiti. Priporočljivo je, da nosečnica posega po govedini, perutnini, siru in mleku, kjer je L-karnitin najbolj prisoten.

Nismo še končali. Pomemben je tudi jod, ki nastaja v ščitnici in spodbuja nastajanje hormonov, ki sodelujejo pri razvoju možganov. V številnih raziskavah so ugotovili, da so tisti otroci inteligentnejši, ki živijo na območjih bogatih z naravnim jodom. Verjetno boste težko ugotovili, ali živite v takem kraju. Dodatni jod si bodoča mati lahko zagotovi z zauživanjem brusnic, mlečnih izdelkov, sušenih morskih algah …

Na koncu omenimo še železo, ki lahko zaradi pomanjkanja v nosečnosti pri otroku povzroči učne motnje in težave s pomnjenjem. Pomanjkanje železa se lahko uspešno nadomesti z govejimi jetri, govedino, rdečim fižolom, črno čokolado, jajci …

Če bo vaša partnerka med nosečnostjo eksperimentirala s hrano, bo zaradi tega lahko tudi vaš otrok bolj inteligenten, zato jo le spodbujajte k raznovrstnemu hranjenju.