Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Je bolšje življenje pred otrokom ali z njim?

Topla kava proti mrzli kavi. 1:0 za življenje pred otrokom. A tekma bo še dolga. Tisti, ki že imate otroke, verjetno že veste, kakšen bo končni rezultat, starši brez otrok pa boste morda presenečeni.

Jutranje bujenje. Prej sem vstajal ob 7h, zdaj ob šestih ali celo prej. 2:0 za življenje pred otrokom. A vseeno si točko zasluži tudi obdobje z otrokom. Prej me je namreč zbujalo neprijetno dretje budilke, zdaj pa me pogosto zbudi prijeten glasek, ki pravi: “Očiii, ustaniiiii, peeejt lulaaat.” Rezultat 2:1 torej.

Hranjenje v miru. Tako kot večina živali, imamo tudi ljudje radi mir, med tem ko se hranimo. Ob prisotnosti majhnega otroka to seveda skoraj ni možno. Tudi če Oskar sodeluje in se hrani skupaj z mano, se seveda nikoli ne zgodi, da bi hranjenje potekalo v miru. 3:1 za življenje pred otrokom.

Zmenki. Kdo ali kaj je že to? 4:1.

Počitnice. Tudi tukaj bi lahko točke dobili obe varianti. Ko si na morju brez majhnih otrok, se lahko v miru napiješ, ne greš nikoli v vodo, pol dneva prespiš, skratka uživaš. Ko greš z otrokom na morje so vse prej omenjene stvari zgolj na pol pozabljen spomin. A ko vidiš otroka, kako uživa v vodi in ko dojameš, da si tudi sam dobil mehke blazinice na prstih, kar se na morju ni zgodilo že od leta 1991, veš da se imaš z otrokom na morju prav luštno. 5:2 za življenje brez otroka.

Starši morda postajate že nekoliko zaskrbljeni, zakaj potem delam otroka, če tako častim življenje brez njega? A pojdimo naprej.

Telesne aktivnosti. Če v teh hladnih novemberskih dneh pogledam skozi okno, bi zlasti čez vikend najraje počeli – nič. Gledanje televizije, pitje tople kave, to je uglavnem to. Ko imaš otroka, greš ven, ne glede na vreme. Pravzaprav je tako kot bi imel psa. V naši soseski tako na deževen dan zunaj vidim večinoma tiste, ki imajo pse in majhne otroke. Seveda se tudi sam potem počutim bolje, ko vem, da sem bil vsaj malo aktiven. 5:3 za življene brez otroka.

Ko smo ravno pri aktivnostih. O tem, kako krepiš svoje telo, ko dviguješ vedno težjega otroka sem že pisal. In zagotovo je to velik plus, dokler te seveda ne zagrabi v križu. Ker se to zgodi precej redko, točko dobi življenje z otrokom, 5:4 torej.

Igranje. O tem sem napisal že veliko objav. Ne samo Lego kocke, tudi druge igrače mi pomenijo neskončno veselje. Pustimo ob strani to, da se Oskar pogosto ne igra s temi stvarmi, ampak jaz uživam, rezultat je torej 5:5.

Premikanje meja cone udobja. Preden sem dobil otroka sem redko prestopil prag cone udobja. Zdaj, ko previjam pokakano rit, ko sredi noči brišem bruhanje iz vse povsod, v takih trenutkih o coni udobja ni ne duha ne sluha. Ne pravim, da uživam v teh stvareh, vendar sem zdaj bolje pripravljen na različne ne tako simpatične življenjske trenutke. 6:5 za življenje z otrokom.

Vezano na zgornjo točko je tudi premagovanje strahu. Eden od mojih največjih strahov so pajki. Klišejsko vem. Skratka prej sem bil “prijatelj” samo s suho južino, ki je visela visoko pod stropom. Če mi zdaj Oskar pokaže kosmatega pajka, ki pleza po steni. Rečem: “vav, kako lep pajek, kajne?” … čeprav v sebi jočem od strahu. A vseeno sem s tem korak bližje temu, da bom spal na postelji iz pajkov in mi bo prav luštno. 7:5 za življenje z otrokom.

Za konec pa sem prihranil najbolj pomembno stvar – čustva. Že res, da nam nemiren in jokajoč otrok povzroči nemalo sivih las in načetih živcev, a vsakič, ko se mi lasten sin nasmeji, ko mu pokažem kaj novega, ko me poboža, je to nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. 8:5 za življenje z otrokom.

Vsi, ki ste že starši veste o čem govorim. Tisti, ki otrok še nimate, predvsem zadnjo točko ne morete razumeti. Zato vam svetujem, da naredite otroka, verjemite mi, ne bo vam žal, res je to nekaj najlepšega, kar se vam bo zgodilo v življenju.

Previous

Iz majhnega raste veliko

Next

Kaj bo otrok postal, ko odraste?

2 Comments

  1. >starši brez otrok pa boste morda presenečeni

    Tole mi pa res nekako ne gre skupaj 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén