Ne. Ali sem jaz pripravljen za otrokov vstop v šolo? Ne. Ali je kdo pripravljen za otrokov vstop v šolo? Ne. Pojdimo lepo po vrsti.

Otrok

O tem sem sicer že pisal, pa bom spet. Moje strokovno laično mnenje je, da otrok do sedmega leta ni pripravljen za vstop v šolo. Ne vem sicer, kaj so s tem želeli doseči, da otrokom odvzamejo eno leto otroštva, ampak jaz in še marsikdo drug se ne strinja s tem.

Z Nino občasno že “opozarjava” Oskarja, da se bliža šola in da se mora začeti obnašati bolj “odraslo”.

Primer 1
Številke mu gredo dobro, ampak črke pa ne več najbolje. Ko je bil star okoli 2 leti, je poznal že večino črk. Ampak to so bile lesene črke igrače in učenje je bilo zabavno. Zdaj pa, ko treniramo črke na papirju, gre hitro vse narobe in predmeti (beri: svinčniki in papirji) letijo na vse strani.

Primer 2
Ker je Oskar otrok, ima občasne norčave izpade, kar je normalno, saj je otrok. Vseeno so to takšni izpadi, ki ne sodijo v šolo. Če gledam, kako zategnjena družba postajamo, potem bo moj sin hitro izključen iz šole, zaradi “neprimernega” obnašanja.

Starši

Ali smo starši pripravljeni na vstop otrok v šolo? Ko smo imeli ne dolgo nazaj informativni sestanek glede vpisa v šolo, smo imeli starši precej blede obraze. Pa ne zato, ker smo imeli prejšnji večer Starševski vodka party 2022, ampak ker smo bili ob misli, da bodo naši otroci vstopili v šolo precej negotovi.

Dejstvo je da bodo nekateri otroci ob začetku šole stari 5 in nekaj let in kar na enkrat si bodo morali sami brisati rit, delati naloge in pač vse ostalo, kar se dela v šolah.

Ali sem sva midva z Nino pripravljena na Oskarjev vpis v šolo?

Primer 1
Ko Oskar noče pisati črk ali kaj podobnega, predmeti (beri: časopis, robčki in drugo) letijo na vse strani. Z Nino torej nisva pripravljena, da nerazpoloženega otroka učiva, kako se pravilno napiše abeceda.

Primer 2
Ker sem odrasel, imam včasih norčave izpade, kar je normalno, saj sem odrasel. Priznam, da nisem pripravljen, ko bom moral po službi sinu 150-ič razložiti, da se “domol” ne piše “domov” ali ravno obratno. Če me bo Oskar v šoli zatožil, da ga učim narobe, se bojim, da bom moral kmalu na zagovor k učiteljici in bom kaznovan.

Mi torej nismo pripravljeni na šolo. Pa vi?