V prilogi OK, ki jo izdaja časopisna hiša Delo sem zasledil članek na temo prehranjevanja nosečnic in doječih mater. Ugotovitve, ki jih podaja članek, so precej zanimive.

Kar bo ženska pojedla v času nosečnosti, se bo poznalo tudi pri sestavi materinega mleka. Telo bo namreč v tem času začelo kopičiti zalogo mineralov, vitaminov in maščob, ki jih bo kasneje dobil otrok preko mleka. Če ženska med nosečnostjo in vsaj prvo leto po porodu je raznovrstno in kakovostno hrano, potem se bistveno zmanjša možnost, da se bodo pri otroku razvile bolezni, kot so povišan holesterol, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ali debelost.

Torej je za nosečnice najbolje, da se izogibajo preveč nezdravi hrani, med katero spadajo sladkarije, bel kruh, ocvrta in mastna hrana ter sladke pijače.

Pomembni so še prehranski dodatki, predvsem vitamin D. Ta je namreč vključen v veliko procesov, ki potekajo v telesu, zelo pomemben je tudi za kosti in zobe. Najdemo ga v morskih ribah, ribjem olju in soncu. Zmagovalna kombinacija je torej, da odpeljete nosečnico na odlično morsko kosilo na obalo. Zraven pa naj bo še skleda solate. Le-ta namreč vsebuje veliko folne kisline, ki je prav tako pomemba.

A ne bo dovolj samo kosilo na morju. Priporočljivo je, da zaužije tudi dovolj rdečega mesa, polnozrnatih izdelkov in vitamin C, ki ga najlažje najdemo v soku sveže stisnjenih pomaranč.

Uporaben je še podatek, da kar zaužije mati, potem okusi tudi otrok preko mleka. Dobro je torej, da Nina poje čimveč zelenjave in sadja, da bo fant vedel kaj je dobro in zdravo. Če bi otrok jedel, kar jem jaz, potem bi prisegal samo na različne vrste mesa. Torej je dobro, da nisem jaz tisti, ki bo dojil otroka.