… za večino otrok, Oskarja in mene. Po avgustovskem premoru se vrača tudi Fotrov b(r)log. Veliko jih pred vrnitvijo napiše: še boljši, prenovljen, s še bolj udarnimi novicami itd. Jaz pa lahko napišem: še bolj utrujen, še bolj sključen, še bolj pogrizen od Oskarja.

Tudi za Oskarja je konec počitnic in brezskrbnega otroštva, saj se že jutri odpravlja v vrtec. Da sprememba ne po pretežka, bo prvi dan v njem prebil samo kakšno uro, toliko, da preslini vse igrače, pohištvo, vzgojiteljice in sovrtičkarje.

Več o prvih dneh v vrtcu, boste lahko prebrali v naslednji objavi, zdaj pa poglejmo, kaj vse se je Oskar naučil v teh poletnih mesecih.

Kot sem že omenil, mu gre grizenje soljudi dobro od ust, kako ne, ko pa ima že šest za grizenje mesa primernih zob. Da bi le-ti ostali beli kot iz tv oglasa, mu jih z Nino tudi vsak večer čistiva. Ta obred pa ni nič kaj podoben tv oglasu. Po celem dnevu Oskar največ joka prihrani za ta dogodek, ko vrešči v vseh možnih oktavah, ki jih premorejo otroške glasilke. A fant je napreden. Ugotovil je, da če ne vrešči in raje drži usta trdo skupaj, njegovi zobje postanejo nedostopni. Tako se z Nino na različne načine trudiva, da opraviva svojo misijo.

Precej izčrpana potem Oskarja položiva v njegovo posteljo in upava, da se je ob tem početju tudi sam utrudil in bo hitro zaspal. To so zgolj neuslišane želje. Ko ga uspavam, hitro vstane, se prime za ograjo od postelje in mi hiti razlagati, kaj se mu je zgodilo čez dan. Naj poudarim, da je fant star 13 mesecev, zato je njegov monolog sledeč: ’’bbbbb, ammmm, hmhm amaamamam agg fff, Atoo tattttta!’’. Včasih doda tudi: ’’ gggghhhhh, mmmmm, aaaaaaajaa!’’

Ko opiše svoje dogodke dneva, ga začnejo zanimajo vsi predmeti v spalnici. Ker jih sam še vedno ne zna poimenovati, samo s prstom kaže nanje, jaz pa mu razložim, kaj kaže. Večkrat. Po približno pol ure razlaganja postanem zelo utrujen, kar opazi tudi Oskar. Začne z obredom objemanja svoje odeje in v roku 15 minut zaspi, razen če pod blokom ne začne lajati pes, sosed vrtati luknjo v steno ali če se začnejo vrane zbirati ravno na naši strani strehe. Potem moram seveda Oskarju še 10 minut razlagati, da so to vrane ali da sosed izvaja popolno adaptacijo stanovanja, že drugič ta mesec.

Nov dan se začne podobno, kot se prejšnji konča. Še na pol v snu slišim, da Oskar sprašuje po predmetih v spalnici. Preden bi do konca preglodal leseno ograjo svoje postelje ga vzamem v zakonsko posteljo, kjer tokrat jaz njega prosim, da mi razloži, kaj so vsi predmeti v spalnici.