Kdaj je treba slikati dojenčka? Vedno! Pustimo ob strani dejstvo, da je nov družinski član vedno v središču pozornosti. To pozornost je treba tudi spremeniti v večni spomin, s čim več fotografijami. V dobi mobilnih telefonov z zmogljivimi foto aparati je to precej enostavna naloga. Pa je res?

V objavi Nepozabni ujeti trenutki ste lahko prebrali, kako poteka profesionalno fotografiranje. Rezultat so slike, ki jih z veseljem kažemo vsem znancem in tudi neznancem, kar seveda ni najbolj priporočljivo, a kaj, ko se ne moremo upreti, da ne bi delili svoje sreče s celim svetom.

Zagotovo je eden najbolj zaželenih posnetkov, da ujamemo dojenčka, ko se smeji. Po navadi do tega čudovitega trenutka pride, ko nimamo pri sebi telefona, smo v zelo temnem prostoru ali pa se najde še kaj drugega, kar nam prepreči ujeti ta trenutek. Včasih pa so pogoji idealni, otrok se smeji, baterija na mobilnem telefonu je polna in zabava se lahko začne. Na koncu za en ujet nasmeh naredimo 51 slik. Seveda jih je več kot polovica zamegljenih, na drugih se pojavijo okončine, ki ne pripadajo zvezdi na sliki, veliko pa je tudi takih, kjer nas zmoti kakšna banalna stvar. Ko pregledamo vso to zbirko, ugotovimo, da sta uporabni samo dve, morda tri slike, a nič zato. Otrok se bo zagotovo še kdaj smejal.

Naslednja kategorija je slikanje v naročju z različnimi nosači, po navadi družinskimi člani in prijatelji. Tudi tukaj je podobna zgodba. Pri večini slik je glavni fokus na otročičku, zato so na slikah nosači velikokrat brez dela glave, roke, noge, da o zamegljenih podobah niti ne govorim.

Če pogledam statistiko slik, ki so nastale samo z mojim mobitelom, lahko ugotovim, da sem v dveh mesecih Oskarjevega obstoja naredil 172 slik. Največ jih je nastalo v otroškem gugalniku in med pasenjem kravic. Ujel sem natanko 9 nasmehov, 3 jokajoče trenutke in 140 začudenih pogledov. Na ostalih slikah pa je težko razbrati, kaj natanko si v danem trenutku dete misli. Morda mi pove, ko bo nekoliko starejši.