Odkar imajo naši telefoni fotoaparate, smo skoraj vsi postali fotografi. Ko dobimo otroke, postanemo na področju fotografiranja še bolj aktivni. Ujeti namreč želimo vsak trenutek otrokovega vsakdana. Sam spadam med tiste, ki jim to večinoma ne uspe. Zato sem pripravil kratek »vodič«, kako vam morda lahko uspe.

V slabih dveh letih Oskarjevega obstoja mi je uspelo narediti več kot 3.000 fotografij. Mednje štejem tiste, ki so vsaj približno vredu in se iz njih da razbrati vsaj del zgodbe, ki sem jo želel ujeti. Ko pripravljam blog sem skoraj vedno v dilemi, katero fotografijo uporabiti, ker moje fotografije ne povedo 1000 besed, zato se kdo morda branja raje sploh ne loti.

Nini slikanje uspeva veliko bolje, a vseeno sva se odločila, da poiščeva »strokovno pomoč«, da dobiva takšne fotografije, ki bi jih z veseljem delila tudi z ostalimi. Obrnila sva se na Baltazar studio, ki se nama je zdel kot nalašč za najino misijo slikanja.

Uspelo nama je … poiskati studio … potem pa se je hitro zataknilo. Tina in Aleš, ki sta lastnika studia sta nas zelo lepo sprejela, midva z Nino sva dobila tudi kavo, Oskar pa je že slutil, da se nekaj pripravlja.

Baltazar studio 4 - fotrov brlog

Najprej je želel 150-krat preveriti, ali se vrata studia lepo odpirajo in zapirajo, preveril je tudi ali gre ključ v ključavnico in ker je vse delovalo tako kot mora, je postal nemiren.

Ko smo se postavili na sredino studia, da začnemo s fotografiranjem, smo le-tega že praktično končali. Oskarja so verjetno motili vsi reflektorji in bliskavice, morda pa samo to, da smo bili povsem barvno usklajeni in se je želel domov preobleči. Odšel je namreč proti vratom in rekel, da gre ven. Aleš je vseeno uspel narediti vsaj nekaj fotografij. Skratka, Oskar je odšel z mano na svež zrak, Nina pa je sama izvedla družinsko fotografiranje.

Baltazar studio 3 - fotrov brlog

Z Oskarjem sva medtem prečesala okolico studia, pihala regratove lučke in debatirala o telebajskih. Ko se mi je zdel dovolj pomirjen sva se vrnila v studio. Tam so v pripravljenosti že čakali Tina, Nina, Aleš, igrače .. in reflektorji. Nekako smo »uspeli« narediti nekaj slik potem, pa je Oskar imel spet dovolj. Tokrat ga je Nina peljala ven, da sem jaz izvedel družinsko fotografiranje.

Baltazar studio - fotrov brlog

Naredili smo ločene fotografije in z mojstrskim delom Tine in Aleša so nastale vrhunske fotografije, ki so videti, kot da se vsi neznansko radi slikamo.

Baltazar studio 2 - fotrov brlog

Torej, kako pripraviti otroka na fotografiranje? Po mojem ni možno.