Današnjo objavo so navdihnile včerajšnje govorilne ure v vrtcu.

Vzgojiteljica je zelo lepo pohvalila Oskarja. Predvsem njegovo komunikacijo, vključevanje v različne dejavnosti in njegov bistri um. Seveda se mi je takoj postavilo vprašanje, ali to pove vsakemu od staršev? A glede na to, da je rekla tudi, da Oskar ves čas nekaj govori in prepeva, sem vedel, da je to resnica o Oskarju. Če bi namreč vsi govorili in prepevali tako intenzivno kot on, bi bilo bivanje v skupini 14 otrok neznosno.

Seveda, ni vse popolno. Menda zelo rad svinja vse okoli sebe, kadar se prehranjuje in hitro pade v jok, če mu kdo kaj vzame.

Počasi torej prihaja na plan vprašanje, je Oskar sploh moj sin? Oskar recimo pove 4 besede na sekundo in zapoje 25 pesmi na dan. Jaz recimo povem 4 besede na uro in zapojem 25 pesmi na leto. Sem seveda ne sodijo pesmi, ki jih v duetu prepevava z Oskarjem. Moj “talent” za petje k sreči preglasi Oskar, tako da nikomur ni treba poslušati mojega cviljenja. Tistih 25 pesmi, ki jih zapojem sam, se zgodi … pravzaprav, če pomislim, je takšnih trenutkov manj kot 10 na leto. Razlika je torej očitna.

Gremo naprej. Oskar rad svinja med hranjenjem. Jaz recimo pazim, da s priborom ne drgnem preveč po krožniku in okrog ust se verjetno obrišem večkrat, kot dam v usta grižljaj. Pravzaprav več delam ostale stvari, kot pa dejansko jem. No, tukaj pa sva z Oskarjem podobna. Tudi on ima polno opravkov med hranjenjem in če pozorno berete moje objave, veste, da tudi med tem časom večinoma govori in prepeva.

Zdaj smo pri joku. Nina mi je ravno nekaj dni nazaj rekla, zakaj ne jokam, ko gledava kakšen žalosten film. Rečem ji, da nikoli ne padem dovolj v zgodbo, resnica pa je ta, da večji del filma prespim. Oskar pa po drugi strani joka, če si ne more sleči bunde, ali če mu želim previti popolnoma polno plenico in tako naprej.

Z Oskarjem sva si torej vsaj na treh področjih popolnoma različna. Kako je to možno, saj sem vendar njegov junak, ali me ne želi posnemati pri vsem, kar počnem?

Morda pa sploh nisem njegov junak. Zakaj bi me želel posnemati, kdo pa si želi biti lenivec, ki rad pije kavo?