Pa se je začelo. Oskarja že zanima, kako je nastal in kdaj bova z mamico začela proizvajati bratce in sestrice. Ko sem bil jaz star nekaj let, so mi govorili nekaj od čebelic. Ne vem točno kaj, ampak svojemu otroku ne želim razlagati, da so ga prinesle čebelice ali kakšna druga žival.

Scenarij 1
Oskar, nastal si tako, da sta se imela oči in mami rada. Potem je mamici zrasel trebuh in ko si bil dovolj velik si prilezel iz njega.
To je lepa romantična zgodba o tem, kako nastane otrok.
Enkrat sem že poskušal s to zgodbo, vendar se je hitro zataknilo. Oskar mi je namreč povedal, da otrok ne more kar skočiti ven iz trebuha. K sreči ga je potem zamotila igrača in lahko sem se izognil tej temi … za nekaj časa.

Scenarij 2
Ko se imata starša rada, jima čez nekaj časa štorklja prinese otroka … Kot sem že rekel, nočem vpletati živali v rojstvo otroka. Kar naj one delajo svoje mladičke, jaz bom pa svoje.

Scenarij 3
Oči prodre v mamino piško s svojim lulčkom in tako nastane otrok. Dete v trebuhu raste in ko je dovolj veliko, ga mami rodi skozi svojo piško. Pravzaprav nisem prepričan, če pri nas uporabljamo izraz piška. Zagotovo ne muca, ker potem bi Oskar rekel, da je muca na balkonu in mu ne bi bilo nič jasno, kaj ima kosmata žival z rojstvom otroka.

Vseeno je scenarij 3 najboljši približek tega, kar naj bi bila »zgodba« o tem, kako nastane otrok. A kljub temu mi je vseeno nekoliko neprijetno dvoletniku razlagati te, sicer lepe stvari.

Zadevo je v roke vzela Nina. Oskarju je povedala nekako takole:
»Oči in mami se imata rada. Včasih se potem poljubljata in dotikata in če to delata dovolj dolgo, potem lahko nastane otrok. Ta potem raste v maminem trebuhu in potem ga mamica rodi.«

Na tam mestu je seveda Oskar vprašal, kako in kje mamica rodi. Zanimalo ga je, če se otrok rodi iz riti. Jaz bi mu seveda pritrdil, da se izognem neprijetni situaciji in nadaljnjim vprašanjem.

Nina mu je povedala, da pridi iz lulike oz. ne vem katero besedo ali morda žival je uporabila za prispodobo.

Ves čas razlage sem iz za vrat ves napet poslušal, kako bo Oskar spremljal to razlago. Imel je ves čas široko odprte oči in ko mu je Nina povedala vse skupaj, je rekel samo: »mami, povej še!«.

Sem vedel, da bi morala povedati, da otrok pride iz riti in bi bila zgodba zaključena … vsaj za nekaj časa.