Bliža se konec leta in čas obdarovanj. Po navadi vsaj približno vemo, kaj si želimo sami, malo manj pa nam je jasno, kaj si želijo naši najbližji. Zadeva je še nekoliko težja, ko ti nekajmesečni otrok zaupa svoje želje, ti pa se seveda delaš, da ga popolnoma razumeš in da ga boš z veseljem osrečil.

Ker je malčkov “besednjak” že bolj razvit, tudi lažje sporoča svoje želje. Ko se recimo peljemo skozi nakupovalni center, spusti glasen “uuuuu!”. To verjetno pomeni, da si je zaželel tisto, kar ravnokar gleda. Glede na to, da gleda v strop, začnem razmišljati, kaj bi to lahko bilo. Morda si je zaželel novo razsvetljavo v našem stanovanju, ki mora biti takšna kot v nakupovalnem centru? Ni problema, bom kupil nove močnejše žarnice.

Tudi njegove motorične sposobnosti so izboljšane. Ko ga včasih položim na posteljo začne jezno tolči po vzmetnici. Seveda mi je jasno, da si želi novo ležišče.

Tudi čut za igrače je že dodatno razvit. Nekatere igrače letijo stran od njega, druge hoče pojesti, tretje presliniti do nerazpoznavnosti in četrte raztrgati. Morda bi bila primerno darilo bowling krogla, ki mu bo težko ušla, težje bo celo preslinil ter raztrgal in tudi, da jo poje, bo zahtevalo veliko napora.

Mali Oskar je že pridno začel jesti gosto hrano. Nekatero rade volje spušča po požiralniku, drugo pa raje po slinčku. Iskanje primernega gurmanskega doživetja torej ne bo preveč težavno. Če se že uštejem, pa je tukaj dobro, neprecenljivo mleko, ki tudi v času veselega decembra teče v potokih.