Verjetno bi vsak starš rad pogledal v zakulisje, kaj njihov malček dela v vrtcu. Se igra z drugimi otroci, ali sedi v kotu in rešuje sudoku ali počne tretjega. Sam si to vprašanje zastavljam precej pogosto, zlasti po včerajšnjem dogodku, ko je Oskar v vrtcu pridelal nekaj na obrazu.

Kot zaskrbljen starš bi lahko napisal, da je prišel domov z razbitim obrazom, čeprav je imel »samo« veliko vijoličasto buško na čelu in delno vijoličasto lice. Menda je padel na toboganu. To mi je povedal sam. In kaj je tukaj spornega? Ko boste prebrali naslednjo zgodbo, bo tudi vam jasno, zakaj se sprašujem, ali je res padel po toboganu, ali se je zgodilo kaj drugega.

Torej, kakšen teden nazaj mi je Oskar rekel, da je pokakal tobogan. Bil sem začuden, kako je možno kaj takega. Rekel mi je, da je bil na vrhu tobogana in ker je imel ravno lep razgled, je svoje opravil kar tam, v plenico seveda. Potem se je spustil po toboganu in menda je pri strani vse zletelo ven.

Z zanimanjem sem poslušal njegov opis. Nato je dodal, da je med tem, ko se je spuščal tudi lulal in da je vse steklo po toboganu. Dodal je še, da je bilo vse v redu, ker je potem vzgojiteljica vse počistila in ga tudi previla.

Čez pol ure mi je rekel, da se je po toboganu pokakala njegova sošolka. Začudeno sem ga vprašal, če sta se torej oba pokakala na toboganu, morda hkrati? Je rekel, da on se ni, da se je samo njegova sošolka. Bil sem povsem zmeden. Kdo je torej kakal na toboganu? Se je to sploh zgodilo?

Preseneča me tudi, ko Oskar vsak dan pove, da je v vrtcu jedel kruh in pil vodo, ter da se je malo igral. Glede na to, da imajo v vrtcu zelo raznolike jedilnike, se mi zdi, da se ne hrani ves čas samo s kruhom.

Skratka, če povzamem, Oskar v vrtcu živi od kruha in vode, kaka na različnih koncih in se vmes malo poigra. Resnica je »malce« drugačna, saj imamo starši dostop do jedilnikov in slik, kjer lahko vidimo, kaj otroci počnejo čez dan. Pripravljajo jim prava mala gurmanska doživetja, imajo tematsko obarvane dneve in se imajo prav luštno. Vse je videti tako prijetno, da bi šel tudi sam kdaj, za kakšen dan malo v vrtec, da podoživim vse te dogodivščine. Le kakanja na toboganu ne bi izvajal.