Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

Kako malčku zapeti pesem

Kako malčku zapeti pesem?!

Vem, o tej temi sem že pisal, večkrat in spet bom. Govora je seveda o prepevanju, ki ga spet ne manjka. A tokrat smo dosegli nove dimenzije.

Pri Oskarju sem spoznal več vrst petja, zato vam jih bom kar predstavil, po naključnem vrstnem redu.

Razloži, kaj prepevaš

Najlažje razložim na primeru. Oskar bi rad, da mu zapojem Barčica po morju plava. Med petjem me začne spraševati, zakaj barčica plava. Začnem razmišljati, ali naj do konca odpojem kitico ali naj razložim, zakaj barčica plava. Če se odločim za slednjo varianto, potem se seveda zmedem in moram znova začeti s pesmijo, a že kmalu sledi vprašanje, kam barčica plava. Če bi torej iz 10 minutnega betja izluščil dejansko besedilo, bi se na koncu pesem glasila: Barčica po morju plava, barčica po morju plava, barčica, barčica, plava, plava, barčica …. aaaa.

Zapojmo vse pesmi hkrati

Kot je lahko razvidno iz naslova, se (na žalost) precej pogosto zgodi, da že po parih besedah določene pesmi Oskar ugotovi, da je ta dolgočasna in da si želi drugo, tako nastane pravi remiks otroških pesmi, ki se pogosto sliši takole: Ko zapoje zvonček v uri, prebudi se maček Muri, naša četica koraka, biba leze biba gre, da bi prišla, metuljček cekinček, žiga žaga poje žaga. In potem še vprašanje kje plava barčica.

Večglasno petje

Prav tako gre za neko vrsto remiksa. Če se Oskar že odloči da bova zapela neko pesem, se pogosto odloči, da bo on izbral drugačen tempo petja ali celo drugo verzijo pesmi. Morda pa poskuša samo popraviti moje fušanje? Za primer vzemimo pesem Uspavanka za Evo (velike tiskane črke predstavljajo Oskarjevo petje):

Vsaka zvezda na nebu zamiži,
                     ZAMIŽIIIIII
Evin kužek zalaja, se zasmeji
           KUŽEK ZAJAJAAAAAAA
pogasili smo vse …
       AAAAA, ZASMEJIIIIII
… da naša Eva lahko zaspi,
      EVAAAA PIIIIIIIIIIIIIII

… in tako naprej, je kar težko ubesediti ta pevski šmorn.

Maratonsko petje

Do te vrste petja je prišlo sinoči. Oskar si je na vsak način zaželel zimzeleno Naša četica koraka. Vse tri kitice sem mu zapel enkrat, dvakrat, trikrat. Po vsakem zaključku je rekel »še, še!«. Potem sem začel z mešanjem kitic: prva, tretja, druga, prva, prva, tretja. Glede na to, da sem malce prehlajen sem bil po petih minutah že precej hripav, a Oskar si je še vseeno zaželel kitico ali dve. Bal sem se, da bo začel vpiti: »še bolj noro, še bolj na poskok!« … k sreči sem čez nekaj minut ostal brez glasu in sem samo še odpiral usta in k še večji sreči je bilo to Oskarju čisto ok.

Previous

Ideja za izlet – Faaker See

Next

Kaj otroci delajo v vrtcu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén