Blogerski zapisi očeta o očetovstvu

dojenček

10+ kretenizmov slovenske birokracije

Danes sva se z Nino lotila izpolnjevanja vloge za uveljavitev pravice do starševskega dodatka in vlogo za očetovski dopust.

Pritisk mi je dokaj hitro narastel in je bil iz minute v minute hujši, ko sem se prebijal med dvoumnimi in nerazumljivimi vprašanji.

Začnimo z vlogo za uveljavitev pravice do starševskega dodatka. Poglejmo zaporedje različnih debilizmov:

  1. Vloga naj bi se oddala po porodu, med prvimi vprašanji pa je naslednji zapis: Izjavljam, da imam predvideni datum poroda dne ________ Zakaj je to vprašanje potem še pomembno?
  2. Že naslednja alineja se glasi: Zaposlen/ prejemnik nadomestila za brezposelnost (obkrožite) v drugi državi članici EU/ tretji državi. Izjavo sem moral prebrati večkrat, preden sem sploh dojel, kaj hočejo od mene. Ampak to še ni vse! Pod to izjavo je črtica, ki ti omogoča zapis v ekstremno majhni pisavi.
  3.  V rubriki Podatki o otroku ali več hkrati živorojenih otrocih matere je prostora za največ dva otroka! To pomeni, da več kot dveh otrok ne moreš/ ne smeš roditi?
  4. Precej nejasni izjavi glede načina uveljavljana pravice do starševskega dodatka: Pravico do starševskega dodatka uveljavljam v dogovoru z drugim od staršev sam/a ali Pravico do starševskega dodatka uveljavljam v dogovoru z drugim od staršev.
  5. Predzadnja točka omogoča, da obkrožite: NE uveljavljam pravice do otroka. Kateri primat se je spomnil, da lahko izpolniš celotno vlogo in potem napišeš, da vloge ne boš uveljavljal?!

Poglejmo še vlogo za očeta, kjer je bruhanje zagotovljeno.

  1. Če želite očetovski dopust koristiti v več kot enem delu, potrebujete dva obrazca.
  2. V vlogi je tudi izjava matere: Spodaj podpisana mati otroka izjavljam, da vlagatelj varuje in neguje otroka/ bo negoval in varoval otroka. Komentar je verjetno odveč.
  3. Veliko podatkov mora tudi izpolniti delodajalec. Med drugim so izplačila plače, razni odtegljaji in ostale stvari, ki jih mora verjetno reševati oddelek računovodstva.
  4. Na zadnji strani je zapisanih ogromno nekih členov in pogojev, ki jih je treba upoštevati pri uveljavljanju te vloge.

Težava pri vlogi za očetovski dopust nastane, ker jo je treba oddati takrat, ko želiš le-tega korititi. To v praksi pomeni:

  1. Ko bo žena rodila, moram še ves zelen skočiti v avto in se odpeljati do delodajalca.
  2. Podpisano vlogo moram potem oddati na CSD.
  3. Očetovski dopust je verjetno težko uskladiti, glede na to, da ne veš točno, kateri dan, uro in minuto bo žena rodila. Čudno, kajne?

Po vsej tej kolobociji se sprašujem, kdo sestavlja te obrazce? Verjetno gre za državljana z nedokončano osnovno šolo, ki še ni videl otroka od blizu in ne ve, da v času poroda nimamo časa izpolnjevati papirjev s kretenskimi vprašanji in nelogičnim časovnim okvirjem oddaje le-teh.

Previous

Spet v šoli!

Next

34. teden nosečnosti

8 Comments

  1. Zato sem po tretjem raje odnehal.

  2. Katarina

    Se bi težko bolj strinjala. Obrazec za materinski dopust je tudi… fenomen posebne sorte. V drugi točki bi moral vnesti že EMŠO otroka, prošnjo pa oddajaš dva meseca pred njegovim rojstvom. Tako nepismena se v življenju še nisem počutila.

  3. O šment, na obrazce za materinski dopust sploh še nisem pomislil.

  4. Janja

    Ma ti obrazci so katastrofalni… pa ne pozabi potem se na obrazec za otroski dodatek… ga je treba oddati v istem mesecu kot je otrok rojen, ker imajo itak se 60 dni za odgovor…

  5. Imam zabeleženo, hvala 🙂

  6. AtaAS

    Na faksu sem preračunal ogromno integralov, diferencialnih enačb in transformacij z lahkoto… A ko sem prišel na CSD so me vedno znova “ubili” s svojimi obrazci. Na srečo je treba priznati, da so bile zaposlene tam prijazne in ustrežljive in so mi le nekako razložile kaj in kako. 🙂 Čeprav še sedaj nisem prepričan kateri obrazec je za kaj in kaj omogoča… 🙂

    • Sam nisem z lahkoto preračunaval raznih matematičnih zagonetk, tako da se niti malo ne veselim ”projekta” CSD 🙂

      • AtaAS

        So mi rekli, da bo pri drugem otroku lažje, ker bom že vse vedel. In sem samozavestno odšel na CSD… ven pa prišel malo manj. Z novimi vprašanji in obrazci so mi dali vedeti, da nisem še pripravljen na “bitko”. Še dobro, da je moja draga za večino stvari prej poskrbela in mi prihranila veliko živcev.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén