Ker je dete stalno povezano z materjo, tudi ves čas spremlja, kaj mati dela in kako se počuti. Preko posteljice se na otroka prenašajo tudi materini hormoni.

Hormon kortizon

Če je nosečnica pod stresom, izloča hormon kortizon. Vse to pride tudi do otroka, ki to pokaže s tem, da postane nemiren, njegovo gibanje pa je neredno. Otroci naj bi se od 28. tedna naprej v takih trenutkih tudi že mrščili, kar je možno videti samo na ultrazvoku. V primeru, da je otrok podvržen stalnemu stresu, se lahko tudi rodi s slabše razvitimi možgani. Stres torej v nobenem primeru ni dober, v nosečnosti predstavlja celo težave na kvadrat.

Hormon endorfin

Če nosečnica doživlja srečne trenutke, pa se sprošča hormon endorfin in takrat je srečen tudi otrok. Dojenček bo takrat bolj veselo migal in se prevračal po maternici. V zadnjih tednih nosečnosti to seveda ni možno, ker dete preprosto nima več prostora za razne akrobacije. Tudi izraz na malem obrazku bo temu primeren, a videli ga boste samo, če imate pri roki napredno ultrazvočno napravo.

Razvoj čutil

Zanimiv je tudi razvoj dojenčkovih čutil v času nosečnosti. Prve odzive na dotik naj bi pokazal že okoli 7. tedna nosečnosti. Takrat je seveda še premajhen, da bi to pokazal zunanjemu svetu. V 12. tednu začne čutiti z rokami, v 17. tednu pa ima že razvita čutila na koži. Okoli 17. tedna že razvija občutek za ravnotežje in pridno začne izvajati salte in skoke čez popkovino. Med 18. in 25. tednom postane pozoren na glasne zvoke iz okolice, zato heavy metal koncerti niso najboljša izbira. Med 20. in 28. tednom pa se razvijejo še ostala čutila, vid, vonj in okus.

Razvoj čutil pri očkih

Pravzaprav se tudi očki v času nosečnosti razvijamo podobno. Nekje do 7. tedna nosečnosti se še ne zavedamo povsem, da partnerka nosi otroka v sebi. V 12. tednu že krilimo z rokami, ker ne vemo, kam bomo dali vse otroške stvari. Okoli 20. tedna postanemo pozorni na premike v nosečniškem trebuhu. Od 28. tedna naprej pa so naši čuti bolj izostreni, saj ves čas bdimo nad nosečnico.

Ker smo tudi moški del nosečničniške zgodbe, lahko naše dobro izurjeno oko opazi razliko med veselim in stresnim stanjem, samo s pogledom na nosečniški trebuh. To je voda na mlin bodočih očetov, saj lahko kot iz topa ustrelimo: “Draga, kaj te muči?” ali: “Vidim, da te moje početje osrečuje.”

Seveda pa moramo biti precej pozorni, ker hitro lahko zamenjamo veselo premikanje v trebuhu za stresno brcanje. Temu bi lahko rekli tudi nosečniška ruleta. Trije napačni odgovori in noč boste prespali na kavču!